DNA INTELLIGENCE AND LONGEVITY
DNA – Νοημοσύνη και Μακροζωία
Η επιβράδυνση της γήρανσης και για πόσο καιρό μπορούμε να διατηρήσουμε καλή υγεία και ζωτικότητα είναι στα χέρια μας! Σε ιδανικές συνθήκες, το ανθρώπινο σώμα έχει σχεδιαστεί για να ζει για πολλά-πολλά χρόνια. Οι ανακαλύψεις που έχουν γίνει σχετικά με τα τελομερή του σώματος μας, μας παρέχουν ένα κλειδί για να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση.
Τελομερή είναι μία περιοχή στο DNA στο τέλος των χρωματοσωμάτων, εξού και η ονομασία (τέλος-) και (-μέρος).
Η κατανόηση των τελομερών θα ξεκλειδώσει πολλές απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με τη βιολογική γήρανση, την υγεία, τη μακροζωία και τη διαχείριση της ηλικίας και της ασθένειας που σχετίζεται με την ηλικία. Η αναγεννητική διαδικασία του σώματος είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της ζωής. Όταν τα κύτταρα μας διαιρούνται, μεταδίδουμε γενετικά δεδομένα στο αναπαραγόμενο κύτταρο μέσω χρωμοσωμάτων. Τη δεκαετία του 1980, οι τρεις επιστήμονες ανακάλυψαν τα τελομερή και την τελομεράση. Η τελομεράση διατηρεί τα άκρα των χρωμοσωμάτων στο αρχικό τους μήκος και επιτρέπει έτσι στα κύτταρα να συνεχίζουν να διαιρούνται, αντί να πεθαίνουν λόγω αποσταθεροποίησης των χρωμοσωμάτων. Για το λόγο αυτό, η πλήρης κατανόηση της λειτουργίας της τελομεράσης θα βοηθούσε στην επιβράδυνση της κυτταρικής γήρανσης, τουλάχιστον αυτό πιστεύουν σήμερα οι επιστήμονες. Η ανακάλυψη αυτή μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη θεραπειών για διάφορες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων αρκετών μορφών καρκίνου και αναιμίας. Για παράδειγμα στα καρκινικά κύτταρα η δραστηριότητα της τελομεράσης είναι αυξημένη, με αποτέλεσμα τα καρκινικά κύτταρα να γίνονται αθάνατα και να διαιρούνται ανεξέλεγκτα. Επιστημονικές μελέτες στο Χάρβαρντ, στο Γέιλ, στο USC και άλλα κορυφαία ιδρύματα αποδεικνύουν ότι αυτός ο μηχανισμός τελομερών (ΤΕΕ-luh-Meer), είναι ένα μικρό κομμάτι του γενετικού υλικού που βρίσκεται στο τέλος του κάθε κλώνου του DNA στα κύτταρά μας. Το τελομερές βρίσκεται στο τέλος του χρωμοσώματος και προστατεύει τη χρήσιμη γενετική πληροφορία από τη φθορά. Η πληροφορία που καθιστά το κύτταρο βιολογικά ενεργό βρίσκεται στο μεσομερές, το οποίο προστατεύεται από το τελομερές. Τα τελομερή μπορεί να μην περιέχουν σημαντική γενετική πληροφορία, έχουν όμως τέτοια δομή που επιτρέπουν την προσκόλληση πρωτεϊνών που «δένουν» τη διπλή έλικα του DNA στην κάθε άκρη της, κάτι που όπως έχει παρομοιαστεί από τους ειδικούς είναι σα το προστατευτικό άκρο στα κορδόνια των παπουτσιών το οποίο δεν αφήνει τα αφήνει να ξεφτίζουν με τη χρήση.
Έτσι και τα τελομερή διατηρούν τα άκρα του χρωμοσώματος να μην ξεφτιστούν και να κολλήσουν το ένα στο άλλο καταστρέφοντας γενετικές πληροφορίες απαραίτητες για μία υγιή διάρκεια ζωής. Κατά τη διάρκεια της φυσιολογικής ροή ζωής του ανθρώπου, ένα κύτταρο διαιρείται κατά μέσο όρο περίπου 50 έως 70 φορές. Κάθε φορά που ένα κύτταρο διαιρείται, τα τελομερή του γίνονται μικρότερα – ακόμη και σε υγιή κύτταρα: είναι το εσωτερικό βιολογικό μας ρολόι. Όταν τα τελομερή γίνονται πολύ μικρά, το κύτταρο δεν μπορεί πλέον να αναπαράγεται και να διαιρείται, γίνεται ανενεργό ή «γηρασμένο», επιδεινώνεται δε με την ηλικία. Αυτή η διαδικασία συντόμευσης σχετίζεται με τη γήρανση, την ασθένεια και τον υψηλότερο κίνδυνο θανάτου.
Συσχέτιση των τελομερών με την υγεία:
Είναι οι φύλακες της βιολογικής μας ηλικίας και ο κίνδυνος για ασθένεια. Αποτελούν τον κυρίαρχο παράγοντα στο πόσο γρήγορα γερνάμε, πόσο καιρό μπορούμε να ζήσουμε και πώς μπορούμε να διατηρήσουμε την υγεία κατά την διάρκεια της ζωής μας.
Γνωρίζουμε πλέον ότι τα τελομερή είναι αυτά που πραγματικά ελέγχουν τη γήρανση. Σε μακρές περιόδους τοξικού στρες, το οποίο διαχωρίζεται από το υγιές παρατεταμένο στρες που μας κάνει παραγωγικούς κάτω από ισορροπημένη ψυχολογία, παρατηρείται επιτάχυνση της γήρανσης σε κυτταρικό επίπεδο, η οποία μετράται ως αποτέλεσμα φθοράς στα τελομερή. Τα τελομερή σε ομάδες που υποφέρουν από χρόνιο τοξικό στρες εμφανίζονται μικρότερα σε μήκος, άρα και με μικρότερη δυνατότητα αντίστασης στη φθορά που προκαλούν οι κυτταρικές διαιρέσεις καθώς η δράση της τελομεράσης εμφανίζεται κατά 50% μειωμένη. 40 χρόνια υπό την επίδραση τοξικού στρες συνεπάγονται τουλάχιστον 10 επιπλέον χρόνια γήρανσης σε κυτταρικό επίπεδο. Παρόμοιο αποτέλεσμα φαίνεται να έχει και ένα διαφορετικό είδος στρες, αυτό της αποτυχίας των αποτελεσμάτων από παρατεταμένες διατροφικές δίαιτες αδυνατίσματος. Αρνητική επίδραση στο μήκος των τελομερών και στη δράση της τελομεράσης έχει επίσης το κάπνισμα. Το μειωμένο μήκος των τελομερών στα υγιή κύτταρα έχει σχετιστεί με τις ασθένειες όπως ο καρκίνος, τα καρδιακά νοσήματα, ο διαβήτης, η αρτηριοσκλήρυνση, η πνευμονική ίνωση, η παχυσαρκία, προβλήματα μνήμης, αδυναμία στα οστά, κακή όραση, γήρανση δέρματος και πολλές άλλες ασθένειες λόγω γήρατος χωρίς παρόλα αυτά να αποδίδεται απ’ ευθείας σχέση μεταξύ των ασθενειών αυτών και του μήκους των τελομερών, σε ότι αφορά την πρόκλησή τους. Τα ανθυγιεινά κύτταρα, όπως τα καρκινικά, έχουν επίσης τελομερή. Όταν το κύτταρο μεταλλάσσεται λόγω έλλειψης θρεπτικών ουσιών και οξυγόνου, τα τελομερή μεταλλάσσονται και αυτά με τη σειρά τους. Τα κύτταρα διαιρούνται και τα τελομερή τους γίνονται μικρότερα με κάθε διαίρεση ή αντιγραφή. Έτσι, τα μεταλλαγμένα τελομερή συντομεύονται πολύ πιο γρήγορα από ότι τα υγιή, προκαλώντας μια προοδευτική εκφυλιστική κατάσταση στο σώμα. Τα μακριά τελομερή επιτρέπουν τη διατήρηση της αναγεννητικής δύναμης του σώματος για τη συνεχή παραγωγή υγιών νέων εγκεφαλικών κυττάρων, αίματος, ιστών, δέρματος, μαλλιών κλπ. Τα άτομα με μακρά τελομερή αισθάνονται και ενεργούν νεανικά, φαίνονται νεότερα και έχουν μεγαλύτερη αντίσταση στο να αρρωσταίνουν ή να αναπτύσσουν ασθένειες. Γερνούν πολύ πιο αργά και έχουν αυξημένες ικανότητες για μεγάλη διάρκεια ζωής.
Η νέα ιατρική έρευνα δείχνει ότι εάν ενισχύσουμε την υγεία των κυττάρων αποφεύγουμε ασθένειες του γήρατος. Καθώς οι βιοχημικοί επιστήμονες ξεκλειδώνουν τους μηχανισμούς των τελομερών μπορεί κάλλιστα να είναι το πιο σημαντικό γεγονός στην ιστορία της αντι-γήρανσης.
Κλινική απόδειξη:
Μεγαλύτερα τελομερή δίνουν υγεία και ανεξαρτησία. Ενώ μικρότερου μεγέθους σημαίνει ακριβώς το αντίθετο. Σε μια μελέτη που αναφέρθηκε στα περιοδικά γεροντολογίας, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι αιωνόβιοι άνθρωποι που η ηλικία τους κυμαίνεται από 97 έως 111 ετών το μήκος των τελομερών των κυττάρων τους ήταν μεγαλύτερα και οι άνθρωποι ήταν υγιής. Αυτά τα άτομα είχαν υγιή καρδιά, σαφή ψυχική εστίαση χωρίς γνωστικά προβλήματα, φυσιολογική αρτηριακή πίεση, τέλεια επίπεδα σακχάρου στο αίμα και ισχυρή δύναμη των πνευμόνων. Μεγαλύτερα τελομερή έδωσε σε αυτούς τους λαούς σούπερ υγεία και ανεξαρτησία ακόμη και σε ηλικία πέραν των 100!
Σε μια άλλη μελέτη, το μήκος των τελομερών που εκτιμήθηκε σε 143 υγιείς άνδρες και γυναίκες ηλικίας άνω των 60, τα άτομα με τα μικρότερα τελομερή είχαν μειωμένο σημαντικά τα ποσοστά επιβίωσης, τρεις φορές περισσότερο τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο και 8,5 φορές τον κίνδυνο θανάτου από λοιμώδη νόσου.
Σε άλλη μελέτη 62 νοσηλευτών ηλικίας 65 ετών, το μήκος των τελομερών ήταν, μικρότερο από το μέσο, οι γυναίκες είχαν 12 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας και 9,6 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να διαγνωστούν με ήπια γνωστική δυσλειτουργία. Το διάσημο ιατρικό περιοδικό Lancet αναφέρει ότι τα άτομα με μικρότερα τελομερή είχε επιταχυνόμενη γήρανση των αιμοφόρων αγγείων τους, με αποτέλεσμα συσσώρευση της πλάκας που σχετίζεται με 8,6 χρόνια ζωής. Και το περιοδικό της American College of Cardiology προσθέτει ότι οι άνθρωποι που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια είχαν τελομερή που ήταν 40% μικρότερη από το κανονικό.
Σχεδιάγραμμα της συνάρτησης διαιρέσεως του κυττάρου και telomeres
Πρωτεΐνες και DNA
To μήκος των τελομερών αλλάζει κατά την διάρκεια της ζωής μας . Κάθε φορά που τα κύτταρα διπλασιάζονται ένα τμήμα του τελικού DNA δεν αντιγράφεται. Το τμήμα που δεν αντιγράφεται αφορά τα τελομερή και έτσι αντί να χάνεται ένα κομμάτι του DNA μας χάνεται ένα τμήμα των τελομερών, με αποτέλεσμα αυτά να συρρικνώνονται καθώς μεγαλώνουμε.
Τα ανθρώπινα κύτταρα ξεκινούν κατά την σύλληψη μ’ ένα μέσο μήκος 15.000 βάσεων (μονάδα μέτρησης του μήκους των τελομερών, basepairs). Στην διάρκεια της εμβρυϊκής περιόδου και λόγου του υψηλού ρυθμού κυτταρικής αντιγραφής, χάνεται ένα μεγάλο μέρος από το ολικό μήκος. Έτσι στην γέννηση τα ανθρώπινα κύτταρα το μέσο μήκος είναι 10.000 βάσεις. Στην ηλικία των 20 ετών το μέσο μήκος είναι περίπου 8.000 βάσεις. Συνεχίζουμε να χάνουμε 35-150 βάσεις ανά έτος, μέχρι να φτάσουμε σ’ ένα επίπεδο μικρότερο των 4.500 βάσεων, όπου το DNA γίνεται ιδιαίτερα ασταθές και οι πιθανότητες για την εμφάνιση σοβαρών προβλημάτων υγείας και θανάτου αυξάνονται εκθετικά.
Χαρακτηρισμός πρωτεϊνών:
Οι πρωτεΐνες και τα σχετικά βιομόρια είναι πολύπλοκοι σχηματισμοί που παρουσιάζουν συναρπαστική συμπεριφορά όταν αλληλεπιδρούν με άλλα βιομόρια. Η χρήση χρωμάτων (χρωματοθεραπεία φωτός) παρέχει ένα απλό και αποτελεσματικό μέσο για τον χαρακτηρισμό των βασικών βιοφυσικών ιδιοτήτων των πρωτεϊνών: μοριακή μάζα, μέγεθος, φορτίο, αλληλεπιδράσεις, σύζευξη και διαμόρφωση.
Τι επηρεάζει το μήκος των τελομερών και τη μελλοντική κατάσταση της υγείας
Όπως ήδη είδαμε πολλές είναι οι επιδράσεις που επηρεάζονται από το μήκος των τελομερών και συνεπώς, η μελλοντική κατάσταση της υγείας μας.
* Ένας από τους κύριους παράγοντες που διέπουν τα τελομερή είναι η έκφραση ενός γονιδίου που ονομάζεται TERT. Τα μικρά τελομερή, συχνά αποτελούν ένδειξη ότι το γονίδιο TERT είναι κλειδωμένο, μη ενεργό ή ελάχιστα εκφραζόμενο. Με την ολοκλήρωση της χαρτογράφησης ανθρώπινου γονιδιώματος, μπορούμε τώρα να επωφεληθούμε από αυτήν την επιστημονική ανακάλυψη, προσφέροντας μια φυσική θεραπεία για την ενίσχυση της υγείας και της μακροζωίας των τελομερών (Telomerase)
* Ένας άλλος κρίσιμος παράγοντας που επηρεάζει την υγεία είναι το οξειδωτικό στρες, δηλαδή η βλάβη από τις ελεύθερες ρίζες στο DNA μας. Η θεραπεία Nrf2 / Protandim (γυρίζοντας το βιολογικό μας ρολόι) είναι πρωταρχικής σημασίας για τη διαχείριση των βλαβών από τις ελεύθερες ρίζες λόγω οξείδωσης.
* Άλλοι παράγοντες περιλαμβάνουν τα επίπεδα ομοκυστεΐνης, βιταμίνης D, βάρος, βαρέα μέταλλα, διατροφή, άγχος και περιβάλλον. Τα παρακάτω είναι γονίδια που υποστηρίζουν ζωτική υγεία και μακροζωία. Με το DNA Light Solutions, διαμορφώνουμε μείγματα που ενισχύουν κραδασμούς την έκφραση των ακόλουθων γονιδίων. Αυτά τα γονίδια έχουν βρεθεί επιστημονικά ότι προάγουν την ευεξία.
TERT (Διατήρηση των γενετικών σας πληροφοριών και της υγείας)
Τα τελομερή χρησιμοποιεί την τελομεράση ως πρωτεΐνη για να αποτρέψουν τα χρωμοσώματα να αναπτύσσονται βραχύτερα κατά την αντιγραφή και να χάνουν τα γενετικά μας δεδομένα. Η τελομεράση περιέχει ένα ένζυμο που ονομάζεται TERT, το οποίο αναπληρώνει και υποστηρίζει τη σύνθεση τελομερών επιμηκύνοντας έτσι τα τελομερή. Εάν η τελομεράση ενεργοποιηθεί σε ένα κύτταρο, το κύτταρο θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και να διαιρείται. Αυτή η θεωρία «αθάνατων κυττάρων» είναι σημαντική σε δύο τομείς έρευνας: γήρανση και καρκίνος. Ένας τύπος που περιέχει την τελομεράση έχει αναπτυχθεί για να στοχεύσει το γονίδιο TERT ώστε να υποστηρίξει τη νέα ανάπτυξη ιστών και να επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης. Κάθε φορά που ένα κύτταρο διαιρείται, είτε για την επιδιόρθωση κατεστραμμένου ιστού, την ανανέωση παλαιών ιστών, είτε κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης, τα άκρα των χρωμοσωμάτων του κυττάρου γίνονται ξεφτισμένα ή χαμένα. Όταν χάνονται πάρα πολλά από τα άκρα του χρωμοσώματος, το κύτταρο χάνει την ικανότητα να διαιρεί και να σχηματίζει νέα κύτταρα. Αυτό ονομάζεται κυτταρική γήρανση και οδηγεί σε γήρανση των ιστών.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η ενίσχυση του γονιδίου TERT δεν συνιστάται για όσους πάσχουν από καρκίνο. Η εκτεταμένη έρευνα συνεχίζεται στον τομέα αυτό.
MTHFR (Υποστηρίζοντας τη μεθυλίωση και το γενετικό σας σχέδιο)
Το MTHFR (Preserving Your Genetic Information) παίζει σημαντικό ρόλο στη μετατροπή της ομοκυστεΐνης σε άλλο αμινοξύ τη μεθειονίνη – μια διαδικασία που ονομάζεται μεθυλίωση. Η μεθειονίνη είναι ένα απαραίτητο αμινοξύ που παίζει σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση της σωστής λειτουργίας των γονιδίων. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την υποστήριξη της λειτουργίας του γενετικού σχεδίου. Η ομοκυστεΐνη είναι ένα αμινοξύ που προκαλεί βλάβη στην εσωτερική αρτηριακή επένδυση (ενδοθήλιο) και σε άλλα κύτταρα του σώματος. Τα υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης έχουν βρεθεί ότι προκαλούν πολλές ασθένειες, τόσο ψυχολογικές όσο και σωματικές, όπως καρδιακές παθήσεις, ημικρανία, εγκεφαλικό επεισόδιο, απώλεια ακοής και αλλοίωση των αιμοφόρων αγγείων. Οι επιστήμονες έχουν δείξει ότι υπάρχει αύξηση στη συγκέντρωση της ομοκυστεΐνης στον ορό με την ηλικία και ότι αυτή η αύξηση σχετίζεται με αυξημένη ευαισθησία σε πολλές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων. Η μειωμένη δραστικότητα του MTHFR οδηγεί σε αναποτελεσματική μετατροπή της ομοκυστεΐνης σε μεθειονίνη. Η μεθειονίνη χρησιμοποιείται από το σώμα μας για την παραγωγή πρωτεϊνών, τη χρήση αντιοξειδωτικών και το ήπαρ για την επεξεργασία λιπών. Η μεθειονίνη βοηθά στην κατάθλιψη ακόμη και στη φλεγμονή. Ασχολείται με την ανάπτυξη και τη συντήρηση των κυττάρων μας. Υποστηρίζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και βοηθά στην παραγωγή και χρήση των χημικών ουσιών του εγκεφάλου σεροτονίνης, ντοπαμίνης και μελατονίνης. Η σωστή μεθυλίωση σημαίνει ότι θα έχετε περισσότερες πιθανότητες εξάλειψης τοξινών και βαρέων μετάλλων.
CYP27A1(Το γονίδιο της βιταμίνης D)
Αυτό το γονίδιο παίζει κρίσιμο ρόλο στη φυσική σύνθεση της βιταμίνης D. Οι περισσότεροι ιστοί και κύτταρα στο σώμα έχουν έναν υποδοχέα βιταμίνης D (VDR) και η βιταμίνη D επηρεάζει τα επίπεδα έκφρασης έως και το ένα τρίτο όλων των ανθρώπινων γονιδίων.Πολλές μελέτες έχουν δείξει συσχέτιση της ανεπάρκειας βιταμίνης D με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης περισσότερων από δώδεκα καρκίνων, αυτοάνοσων παθήσεων, διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2, ρευματοειδούς αρθρίτιδας, νόσου του Crohn, πολλαπλής σκλήρυνσης, μολυσματικών ασθενειών και καρδιαγγειακών παθήσεων. Επειδή το CYP27A1 παίζει τόσο σημαντικό ρόλο στη σύνθεση της δραστικής μορφής της βιταμίνης D, η σημασία αυτού του ενζύμου στη διατήρηση της βέλτιστης υγείας είναι κρίσιμη. Αυτό υπογραμμίστηκε από το γεγονός ότι το περιοδικό TIME όρισε τη βιταμίνη D ως μία από τις «κορυφαίες ιατρικές ανακαλύψεις» στο τεύχος Δεκεμβρίου του 2007. Αν το γονίδιο CYP27A1 δεν είναι ενεργοποιημένο, καμία ποσότητα βιταμίνης D δεν θα αφομοιωθεί από τον οργανισμό.
Γονίδια μακροζωίας (LongevityGenes)
Οι KL, GH1 και IL-7 βοηθούν στο να επιβραδύνουν τη διαδικασία γήρανσης και να ζήσουν μια μακρύτερη, πιο υγιή ζωή. **Γονίδιο KL. Το οποίο συνθέτει την ορμόνη Klotho, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην επιβράδυνση της διαδικασίας γήρανσης. Οι επιστήμονες έχουν δείξει ότι η μειωμένη δραστηριότητα του KL οδηγεί σε επιτάχυνση της γήρανσης πολλών οργάνων, και ειδικότερα, οδηγεί σε επιδείνωση του δέρματος. Η μειωμένη δραστικότητα KL σχετίζεται με μειωμένη ανοσία και αυξημένη ευαισθησία στην ανάπτυξη αυτοανοσίας.
**Γονίδιο IL-7. Διεγείρει την παραγωγή νέων ανοσοκυττάρων στον μυελό των οστών.Το GH1 βοηθά στη μείωση της μυϊκής απώλειας, ενός συστατικού της γήρανσης και στην ανάπτυξη μυών διεγείροντας κύτταρα που σχηματίζουν νέο μυ. Ενισχύει επίσης την ανάπτυξη νέων μυών αυξάνοντας την πρόσληψη αμινοξέων στα νεοϊδρυόμενα μυϊκά κύτταρα, καθώς και σε άλλους ιστούς.
**ΓονίδιοBRCA-1. Υποστηρίζει την Επισκευή του DNA (Supports DNA Repair). Το γονίδιο BRCA1 παίζει σημαντικό ρόλο στην αποκατάσταση πολλών διαφορετικών τύπων βλάβης του DNA. Το DNA καταστρέφεται συνεχώς σε κάθε κύτταρο. Επομένως, απαιτείται επαρκής λειτουργία του BRCA1 για να εξασφαλιστεί αποτελεσματική επισκευή του DNA. Βοηθώντας στην επιδιόρθωση του DNA, το BRCA1 παίζει ρόλο στη διατήρηση της σταθερότητας των γενετικών πληροφοριών ενός κυττάρου. Επομένως, η αύξηση της έκφρασης BRCA1 βοηθά στη σταθεροποίηση της δομής του DNA.
**Γονίδιο HSF-1. Συντονιστής του Συστήματος Επισκευής Πρωτεϊνών του Σώματος (Coordinator of the Body’s Protein Repair System). Ο HSF1 είναι γνωστό ότι είναι ένα γονίδιο κύριου ρυθμιστή για την επιδιόρθωση κατεστραμμένων πρωτεϊνών που προκαλούν κακή υγεία.Απαιτούνται σχεδόν ένα εκατομμύριο πρωτεΐνες για την οργάνωση και την εκτέλεση όλων των φυσιολογικών και ψυχολογικών λειτουργιών που απαιτούνται για τη διατήρηση της βέλτιστης υγείας καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής. Για να λειτουργήσει αποτελεσματικά μια πρωτεΐνη, πρέπει να έχει τη σωστή εφαρμογή με τον υποδοχέα της, μάλλον σαν ένα σύστημα κλειδώματος και ξεκλειδώματος. Ωστόσο, η σωστή δομή πολλών πρωτεϊνών είναι συχνά δύσκολο να διατηρηθεί επειδή η δομή τους μεταβάλλεται από έκθεση σε πολλούς παράγοντες, όπως αυξημένη θερμοκρασία, τοξίνες, ακτινοβολία από όλες τις πηγές (συμπεριλαμβανομένης της έκθεσης στον ήλιο, της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, των μολυσματικών παραγόντων κλπ). Το γονίδιο HSF1 συντονίζει ολόκληρο το σύστημα επιδιόρθωσης πρωτεϊνών του σώματος. Με αυτόν τον τρόπο, οι παραμορφωμένες, δυσλειτουργικές πρωτεΐνες μπορούν να αναδιπλωθούν και να επισκευαστούν έτσι ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν με πλήρη χωρητικότητα. Σημείωση: Δεν συνιστάται για χρήση σε καρκινοπαθείς επειδή είναι πιθανό να προστατεύει τα καρκινικά κύτταρα από τις κυτταροτοξικές επιδράσεις της ακτινοθεραπείας και της χημειοθεραπείας.
**Γονίδιο ELN. Διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος και των ιστών (Maintaining Skin and Tissue Plasticity). Το γονίδιο ELN συνθέτει την ελαστίνη, την πιο σημαντική πρωτεΐνη για τη διατήρηση του δέρματος, των πνευμόνων και των αρτηριών εύκαμπτων, επιβραδύνοντας τη γήρανση του δέρματος και τις ρυτίδες, διατηρώντας την ελαστικότητα των αρτηριών και των πνευμόνων. Η ελαστίνη παρέχει σε αυτούς τους ελαστικούς ιστούς την ικανότητα να τεντώνεται και να αναστρέφεται όπως απαιτείται. Η συγκεκριμένη πρωτεΐνη μειώνεται με την πάροδο των ετών, κατά τη μέση ηλικία παράγονται πολύ μικρές ποσότητες από τον οργανισμό. Καθώς η παραγωγή ελαστίνης επιδεινώνεται, η ελαστικότητα των ιστών μειώνεται, σηματοδοτώντας την έναρξη της γήρανσης του δέρματος και τη δυσλειτουργία των πνευμόνων και των αρτηριών.
**Γονίδιο SLC-6A15. Ανέβασμα της ψυχικής διάθεσης (Mood Elevator). Πρόσφατα, επιστήμονες από το Γερμανικό Ινστιτούτο Ψυχιατρικής Max Planck πραγματοποίησαν τη συναρπαστική ανακάλυψη ότι το γονίδιο SLC6A15 συνδέεται με την κατάθλιψη. Διαπίστωσαν ότι η έκφραση του γονιδίου SLC6A15 ρυθμίζει το γλουταμικό διεγερτικό πομπό του εγκεφάλου.
**Γονίδιο COQ-4. Ενίσχυση της ζωτικής παραγωγής ενέργειας (Enhancing Vital Energy Production). Το γονίδιο COQ4 παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή του ζωτικού ενζύμου παραγωγής ενέργειας CoenzymeQ10. Το COQ10 έχει αποδειχθεί απαραίτητη προϋπόθεση για την παραγωγή βιολογικής ενέργειας σε όλες τις μορφές ζωής. Θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες κατά της γήρανσης.
**Γονίδιο
CHRM2 &SNAP-25. Βελτιωμένη μνήμη και ευφυΐα. ( Enhanced Memory and Intelligence). Η γονιδιακή δραστηριότητα SNAP-25 σχετίζεται με καλύτερη μνήμη, ενώ το CHRM2 έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί βασικό προαγωγό της νοημοσύνης. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η έλλειψη αυτών των δύο πρωτεϊνών οδηγεί σε κακή μνήμη και μειωμένο IQ.
Ενίσχυση των τελομερών:
Μπορεί να γίνει με πρωτεΐνες από τα καρύδια και σπόρους,astragalusmembranaceous, πράσινο τσάι, Omega-3, Vitamin D3, Vitamin E, Vitamin Κ2, Vitamins B complex,Ψευδάργυρος και Μαγνήσιο. Καθώς και με τις συμπληρωματικές θεραπείες ρέικι, resonance crrystal healing light bed, frequencies.