Quantum Healing - Άρθρα

ΚΡΙΣΗ ΠΑΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

ΚΡΙΣΗ ΠΑΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

ΚΡΙΣΗ ΠΑΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Ο πανικός είναι ουσιαστικά η βίωση υπερβολικού άγχους ή φόβου. Η κρίση πανικού, λοιπόν, αποτελεί ένα ξαφνικό επεισόδιο έντονου φόβου το οποίο αναπτύσσεται δίχως εμφανή λόγο και που συνδυάζει μια σειρά από ψυχοσωματικά συμπτώματα. Οι κρίσεις πανικού είναι ένα κοινό πρόβλημα για τον παγκόσμιο πληθυσμό της γης. Σύμφωνα με μελέτη του Ηνωμένου Βασιλείου, το άγχος επηρεάζει περίπου το 16% του πληθυσμού κάθε φορά. Και μια μελέτη της Αυστραλίας για νέους ηλικίας 16-24 ετών δηλώνει ότι ένας στους έξι νέους Αυστραλούς βιώνει επί του παρόντος μια κατάσταση άγχους. Στις ΗΠΑ, οι κρίσεις πανικού επηρεάζουν έως και 6 εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με την ένωση Άγχους και Κατάθλιψης της Αμερικής. Όταν συμβαίνουν κρίσεις πανικού, μπορεί να είναι εξουθενωτικό για τον άνθρωπο που το βιώνει.

Οι πιο συνηθισμένες αλλαγές στη σωματική και ψυχική κατάσταση του ανθρώπου συνήθως είναι:

  • Tαχυπαλμία
  • Δύσπνοια
  • Εφίδρωση
  • Αίσθημα ασφυξίας
  • Ζαλάδα
  • Ναυτία
  • Πόνος στο στήθος
  • Εξάψεις ή ρίγη
  • Τρέμουλο
  • Μούδιασμα
  • Αποπροσανατολισμός
  • Αίσθημα αποκοπής από την πραγματικότητα
  • Ενώ ταυτόχρονα, το άτομο κατακλύζεται από μια σειρά καταστροφολογικών σκέψεων.

Έτσι, το κάθε σωματικό σύμπτωμα παρερμηνεύεται αρνητικά. Η ταχυπαλμία, παραδείγματος χάριν, μπορεί να θεωρηθεί σύμπτωμα καρδιακής προσβολής. Η ζαλάδα ή ο στιγμιαίος αποπροσανατολισμός, από την άλλη πλευρά, είναι πιθανόν να παρερμηνευτούν ως ένδειξη τρέλας και ανικανότητας ελέγχου του μυαλού. Το άτομο, κυριεύεται από τον φόβο του θανάτου ή από άγχος μην τυχόν και ρεζιλευτεί στους γύρω του. Μάλιστα, από τη στιγμή που κάποιος θα βιώσει έστω και μία κρίση πανικού στη ζωή του, ανησυχεί διαρκώς πως ανά πάσα στιγμή μπορεί να του συμβεί κάτι αντίστοιχο.

Πού οφείλεται:Η αιτία των κρίσεων πανικού δεν είναι ξεκάθαρη. Ωστόσο, φαίνεται πως τα άτομα τα οποία πάσχουν από κρίσεις πανικού έχουν βιώσει ή βιώνουν διάφορα αγχογόνα ερεθίσματα στη ζωή τους, όπως: αρρώστια ή θάνατο μέλους της οικογένειας, έντονους καβγάδες ή χωρισμό με τον ερωτικό σύντροφο, απώλεια εργασίας κλπ. Επίσης, συχνά οι κρίσεις πανικού συνυπάρχουν με την κατάθλιψη, δίχως να είναι πάντα ευδιάκριτο ποια διαταραχή εμφανίστηκε πρώτη. Σε γενικές γραμμές, η διαταραχή πανικού είναι πιο συχνή στις γυναίκες, αν και τα τελευταία χρόνια τα ποσοστά αυξάνονται συνεχώς και για τους άντρες.

Φαύλος κύκλος
Το άτομο που βιώνει κρίσεις πανικού, συνήθως αναπτύσσει μια σειρά αρνητικών σκέψεων, οι οποίες με τη σειρά τους το επηρεάζουν σε συναισθηματικό, ψυχικό, σωματικό και συμπεριφορικό επίπεδο. Εάν, για παράδειγμα, κατά την κρίση πανικού το άτομο παρατηρήσει πως η καρδιά του χτυπάει δυνατά και σκεφτεί πως είναι επόμενο εκείνη τη στιγμή να παθαίνει καρδιακή προσβολή, τότε η σκέψη του αυτή θα οδηγήσει σε αύξηση του φόβου και του άγχους του. Άμεση απόρροια αυτού αποτελεί η έκκριση αδρεναλίνης στον οργανισμό, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του ρυθμού των καρδιακών παλμών. Το άτομο, παρατηρώντας την αλλαγή αυτή στο σώμα του, θα φοβηθεί ακόμα πιο πολύ, επιβεβαιώνοντας την αρχική του υπόθεση ότι παθαίνει καρδιακή προσβολή.

Τελικά, προκειμένου να ανακουφιστεί από το άγχος και τον φόβο, θα αρχίσει να αποφεύγει καθετί που σχετίζεται με πιθανή πρόκληση κρίσης πανικού ή θα φροντίσει να μη μένει ποτέ μόνο του, έτσι ώστε να μπορέσει να λάβει την απαιτούμενη βοήθεια σε περίπτωση που νιώσει δυσφορία. Οι κρίσεις πανικού μπορούν να ξεκινήσουν με μια σκέψη ή με ένα συναίσθημα. Δεν μπορείτε να δείτε τη βασική αιτία της επίθεσης όταν βρίσκεστε σε αυτήν την κατάσταση, το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να περάσετε από την εικονική επίθεση πανικού ως τελευταίο μήνυμα ότι κινδυνεύετε. Για μερικούς ανθρώπους, οι κρίσεις πανικού γίνονται τόσο σοβαρές που επηρεάζουν δραματικά την ποιότητα ζωής τους. Ο άνθρωπος που βιώνει τέτοιες κρίσεις μπορεί να αποφύγει κοινωνικές καταστάσεις, να χάσει τη δουλειά ή να εγκαταλείψει τη δουλειά του εντελώς. Στις χειρότερες περιπτώσεις, τα άτομα που δεν μπορούν να ελέγξουν τις κρίσεις πανικού μπορεί να αντιμετωπίσουν σοβαρή κατάθλιψη ακόμη και αυτοκτονικές σκέψεις.

Reiki και Quantum Resonance Crystal bed
 Υπάρχει ψυχολογική  θεραπεία για να βοηθηθούν οι άνθρωποι ώστε  να αντιμετωπίσουν αυτές τις καταστάσεις, αλλά πολλοί πάσχοντες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν συμπτώματα παρά τη θεραπεία. Μερικές από τις πιο κοινές θεραπείες για διαταραχή πανικού περιλαμβάνουν τη γνωστική συμπεριφορική θεραπεία, η οποία έχει σχεδιαστεί για να αλλάξει τα τυπικά πρότυπα σκέψης του ατόμου και τη φαρμακευτική αγωγή. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της διαταραχής πανικού περιλαμβάνουν βενζοδιαζεπίνες, βήτα-αποκλειστές και εκλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης. Δυστυχώς, μερικοί άνθρωποι μπορεί να συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν κρίσεις πανικού ακόμη και μετά από θεραπεία μέσου της κλασικής ιατρικής  για σημαντικό χρονικό διάστημα. Επιπλέον, ορισμένα από τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία κρίσεων πανικού μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες σε ορισμένους. Για τους περισσότερους ανθρώπους, οι κρίσεις πανικού δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό. Μπορούν να χτυπήσουν ανά πάσα στιγμή, αφήνοντας το άτομο να ανησυχεί έντονα για το χρόνο της τελευταίας επίθεσης. Πολλοί άνθρωποι με κρίσεις πανικού να βιώσουν μια εκδήλωση σε ορισμένες περιστάσεις ή τοποθεσίες. Στην πραγματικότητα, πολλά άτομα με ιστορικό κρίσεων πανικού θα αποφύγουν τοποθεσίες στις οποίες έχουν συμβεί προηγούμενες επιθέσεις. Για να συμβεί βαθιά επούλωση, πρέπει να εργαστείτε με τις συναισθηματικές και διανοητικές πτυχές του εαυτού σας. Θυμηθείτε ότι  η βασική αιτία των κρίσεων πανικού είναι διανοητική, δηλαδή κάτι που δεν εκπληρώνετε από τον σκοπό του ψυχισμού σας, ή κάτι στο περιβάλλον σας ή η διαδικασία σκέψεων σας, που κάνει να συστέλλεται το βιο-ενεργειακό σας πεδίο (αύρα) ή να κόβετε κομμάτια του εαυτού σας ώστε να ταιριάζει με τον σύντροφο σας ή τους γονείς σας κ.α. Ίσως χρειαστεί να κάνετε μεγάλες αλλαγές στη ζωή όπως τερματισμός σχέσεως ή αποχώρηση από δουλειά, ακόμη και μετάβαση σε άλλη χώρα.

Ο λογικός νους ξεφεύγει από τον έλεγχο, οπότε έχοντας στο σώμα σας λίθους ή κρυστάλλους θα έχετε μια συνδέσει με τη γη. Τότε μπορείτε να αρχίσετε να αναπνέετε  «μετακινώντας» την πανικοβλημένη ενέργεια σας από το σώμα σας και μέσα από τους λίθους που ενεργούν σαν  σφουγγάρι, απορροφούν αυτή την αρνητική ενέργεια, έως ότου εξαφανιστεί. Εάν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε κρύσταλλο, θα πρέπει να είναι τύπου χαμηλής δόνησης, γείωσης όπως Jasper ή Hematite. Ωστόσο, ορισμένοι ασθενείς διαπίστωσαν ότι μπορεί να βελτιώσουν τα συμπτώματά τους συμμετέχοντας σε συνεδρίες Reiki και κρυσταλλοθεραπείας.
Το Reiki παρέχει πολλά οφέλη που μπορεί να είναι χρήσιμα για άτομα με κρίσεις πανικού. Μερικά από αυτά τα οφέλη μπορεί να περιλαμβάνουν:

Χαμηλότερα επίπεδα στρες: Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που συμμετέχουν σε συνεδρίες Reiki σε τακτική βάση αναφέρουν χαμηλότερα επίπεδα στρες σε σχέση με τα άτομα που δεν συμμετέχουν. Επειδή τα υψηλότερα επίπεδα άγχους μπορούν να προκαλέσουν ή να αυξήσουν τον κίνδυνο επίθεσης πανικού, η μείωση των επιπέδων άγχους ενός ατόμου μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή εμφάνισης επιθέσεων. Οι κρίσεις πανικού τείνουν επίσης να είναι χειρότερες όταν το επίπεδο άγχους του ατόμου είναι ιδιαίτερα υψηλό, επομένως ένα χαμηλότερο επίπεδο άγχους μπορεί να μειώσει την ένταση τυχόν εκδήλωσης να συμβεί.

Αποκατάσταση συναισθήματος ελέγχου: Ένα από τα ζητήματα που οδηγούν σε κρίσεις πανικού είναι η αίσθηση ότι ένα άτομο δεν έχει τον έλεγχο της ζωής του. Η συμμετοχή στις θεραπευτικές συνεδρίες του Reiki, ωστόσο, είναι προληπτική. Επιτρέπει στο άτομο να ανακτήσει κάποια αίσθηση ελέγχου στο δικό του πεπρωμένο, το οποίο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μελλοντικών κρίσεων πανικού.

Μια αίσθηση χαλάρωσης και  ηρεμίας: Πολλοί άνθρωποι αναφέρουν ότι οι συνεδρίες του Reiki σε συνδυασμό με Quantum Resonance Crystal bed, τους δίνουν την ευκαιρία να χαλαρώσουν, να επικεντρωθούν στον εαυτό τους και να αναπτύξουν μια αίσθηση ηρεμίας. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τα άτομα να αποφύγουν τον πανικό τους ή να ανησυχούν ότι θα ξεφύγουν από τον έλεγχο, κάτι που συχνά οδηγεί σε πλήρη επίθεση του συναισθήματος του πανικού.

Σύνδεση με άλλους ανθρώπους: Οι διαταραχές πανικού κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται απομονωμένοι και μοναχικοί. Αυτά τα συναισθήματα χρησιμεύουν μόνο για να επιδεινώσουν τα αποτελέσματα της διαταραχής και να αυξήσουν τη σοβαρότητα της εκδήλωσης. Κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας Reiki, ο θεραπευτής και ο θεραπευόμενος διέπονται υποστηρικτικά ο ένας προς τον άλλον στο χρονικό διάστημα της συνεδρίας. Αυτή η ενεργειακή σύνδεση βοηθά να υπενθυμίσει  στο θεραπευόμενο ότι δεν είναι μόνος.

Καλύτερες δεξιότητες αντιμετώπισης: Κατά τη διάρκεια των συνεδριών Reiki, ο θεραπευόμενος εστιάζει την ενέργειά του στη χαλάρωση και τη θεραπεία. Καθώς συνεχίζονται οι συνεδρίες, η διατήρηση αυτής της εστίασης γίνεται ευκολότερη για τον άνθρωπο. Ο πελάτης μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιήσει αυτήν την ικανότητα για να ηρεμήσει όταν αρχίσει μια επίθεση πανικού στο μέλλον.