fbpx

Quantum Healing - Άρθρα

ΦΟΒΙΕΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

ΦΟΒΙΕΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

 

Φοβίες και ενεργειακές θεραπείες

Ένα από τα βασικά συναισθήματα του ανθρώπου είναι ο φόβος. Είναι το συναίσθημα που ενεργοποιείται στη  συνειδητοποίηση ενός πραγματικού ή και πλασματικού κινδύνου ή απειλής. Έχει προστατευτικό χαρακτήρα αλλά τι γίνεται όταν ο φόβος μετατρέπεται σε φοβία;

Όλοι φοβόμαστε κάτι. Ακόμα και οι πιο δυνατοί άνθρωποι νιώθουν κάποια στιγμή στη ζωή τους φόβο, είτε για κάτι υπαρκτό, όπως ένα ζωύφιο, είτε για κάτι άυλο, όπως η μοναξιά. Δεν έχουν, όμως, όλοι οι άνθρωποι φοβίες. Η παθολογική φοβία είναι ένας επίμονος και παράλογος φόβος για ένα συγκεκριμένο αντικείμενο ή μία κατάσταση που συνήθως δεν θα ενοχλούσε τους περισσότερους ανθρώπους.

 Όταν το φοβικό άτομο συναντάει στην πραγματικότητα, ή ακόμη και όταν βρίσκεται εν αναμονή της παρουσίας του αντικειμένου ή της κατάστασης που φοβάται, βιώνει άμεσο άγχος. Τα σωματικά συμπτώματα μίας τέτοιας κατάστασης μπορεί να περιλαμβάνουν αυξημένο καρδιακό ρυθμό, δύσπνοια, πόδια τρεμάμενα κ.λ.π. Το συναισθηματικό συστατικό μιας φοβίας συνεπάγεται έντονη ανησυχία, τρόμος, πανικός, απώλεια ελέγχου, αμηχανία ή τάση για εξαφάνιση. (Αναλυτικότερα συμπτώματα αναγράφονται στο τέλος του άρθρου)

Συνήθως οι άνθρωποι προσπαθούν να ξεφύγουν και στη συνέχεια να αποφύγουν αυτή την κατάσταση όπου είναι εφικτό. Αυτό μπορεί να είναι αρκετά εύκολο εάν η πηγή του φόβου τους σπάνια συναντάται (π.χ. φόβος για φίδια). Η αποφυγή επομένως δεν θα περιορίσει πολύ τη ζωή ενός τέτοιου ατόμου. Ωστόσο, ορισμένες φοβίες, όπως η αγοραφοβία, μπορούν να περιορίσουν σοβαρά τη ζωή ενός ανθρώπου λόγω του εύρους της επίδρασής τους. Η διαφυγή και η αποφυγή μπορούν επίσης να κάνουν το πρόβλημα πολύ πιο έντονο καθώς υπάρχει μεγαλύτερη επιρροή προς το άτομο.

Τι διαφοροποιεί τις δύο έννοιες

Οι φόβοι είναι συνήθως λογικοί, εννοώντας πως έχουν μία βάσιμη αιτιώδη ρίζα και κάποιες φορές αποδεικνύονται ακόμα και χρήσιμοι όσον αφορά την ασπίδα προστασίας μας.
Οι φοβίες, από την άλλη, είναι συνήθως παράλογες και…κουραστικές. Για παράδειγμα, κάποιος που φοβάται το νερό, το οποίο δεν μπορεί να βλάψει τον άνθρωπό όταν βρίσκεται σε λογικές θερμοκρασίες, αποφεύγει να κάνει μπάνιο.      Σύμφωνα με το Αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, πάνω από 10 εκατομμύρια ενήλικες στις ΗΠΑ αντιμετωπίζουν κάποιου είδους φοβία. Η παρακάτω λίστα όπως τη συνέταξε το Ινστιτούτο:

Συνηθισμένοι τύποι φοβιών:

*Κοινωνική φοβία. Ονομάζεται η διαταραχή κοινωνικού άγχους. Είναι ο φόβος των κοινωνικών καταστάσεων όπου μπορεί να ντρέπεστε ή να κρίνεστε.
Η κοινωνική φοβία μπορεί να σας κάνει υπερβολικά συνειδητό και να φοβάστε ή να ντρέπεστε τον εαυτό σας μπροστά σε άλλους. Η αναζήτηση βοήθειας από έναν κατάλληλο ψυχοθεραπευτή ή θεραπευτή reiki μπορεί να σας απελευθερώσει πολύ από το άγχος σας. Η πιο κοινή, κοινωνική φοβία είναι ο φόβος της δημόσιας ομιλίας που δημιουργεί άγχος, ο φόβος του φαγητού ή του ποτού στο κοινό, της συνομιλίας με τους ξένους, ή ακόμα ένας συνδυασμός όλων αυτών σε ένα πάρτι είναι μερικά παραδείγματα κοινωνικών φοβιών.

*Αγοραφοβία. Είναι φόβος για δημόσιους χώρους και ανοιχτούς χώρους όπου μπορεί να προκαλέσει κρίση πανικού.Οι άνθρωποι ανησυχούν καθώς φοβούνται να δεχτούν ακόμα μία επίθεση πανικού. Αποφεύγουν να βρίσκονται σε καταστάσεις όπου η διαφυγή θα ήταν δύσκολη ή ενοχλητική. Για παράδειγμα, είναι πιθανό να αποφύγουν πολυσύχναστα μέρη όπως κινηματογράφους και εμπορικά κέντρα.

* Φοβίες ζώων. Όπως ο φόβος για τα φίδια, τις αράχνες, τα τρωκτικά, τις κατσαρίδες, τις σαύρες και των σκύλων.

* Φοβίες φυσικού περιβάλλοντος. Όπως φόβος για τα ύψη, τις καταιγίδες, το νερό, τις φυσικές καταστροφές και το σκοτάδι.

*Περιστασιακές φοβίες. Περιλαμβάνουν τον φόβο των κλειστών χώρων (κλειστοφοβία), τις πτήσεις, την οδήγηση, τις σήραγγες και τις γέφυρες.

*Φοβία του αίματος. Όπως οι ενέσεις (τις βελόνες), τους τραυματισμός, της ασθένειας, άλλων ιατρικών διαδικασιών.

Δευτερεύουσες φοβίες.

 1. Φυστικοβουτυροφοβία (arachibutyrophobia): Η φοβία ότι το φυστικοβούτυρο θα κολλήσει στον ουρανίσκο.
 2. Γενιοφοβία (geniophobia): Η φοβία για τα γένια.
 3. Γονατοφοβία (genuphobia): Η φοβία απέναντι στην μορφολογία των γόνατων.
 4. Αριθμοφοβία (hexakosioihexekontahexaphobia): Η φοβία συγκεκριμένα για τον αριθμό 666.
 5. Καραφλοφοβία (peladophobia): Η φοβία απέναντι στους φαλακρούς.
 6. Φαλακροφοβία (phalacrophobia): Η φοβία για την απώλεια των μαλλιών.
 7. Καλλιγυνοφοβία (caligynephobia): Η φοβία απέναντι στις όμορφες γυναίκες.
 8. Παιδοφοβία (pedophobia): Η φοβία απέναντι στα μικρά παιδιά.
 9. Κλόουν-φοβία (coulrophobia): Η φοβία για τους κλόουν. Αυτός που έφτιαξε την ελληνική λέξη, αναζητώντας λέξη στους αρχαίους, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το κόλον (άκρο) από τον κολοβαθριστή (αυτόν που περπατά πάνω σε ξυλοπόδαρα).
 10. Μεθυφοβία ή ποτοφοβία (methyphobia/potophobia): Η φοβία για το αλκοόλ.
 11. Ετεροφοβία ή σεξοφοβία (heterophobia/sexophobia): Η φοβία απέναντι στο αντίθετο φύλο.
 12. Γαμοφοβία (gamophobia): Η φοβία απέναντι στο γάμο.
 13. Ιθυφαλλοφοβία (ithyphallophobia): Η φοβία στον άνδρα να σκεφτεί ή να πάθει στύση. Ιθύφαλλος ονομάζεται το ομοίωμα του ανδρικού γεννητικού μορίου που έφεραν οι θιασώτες στα Μεγάλα Διονύσια.
 14. Τερατοφοβία (teratophobia): Η φοβία γέννησης παιδιού με παραμόρφωση, η φοβία για τα τέρατα ή η φοβία απέναντι στους ανθρώπους με παραμόρφωση.
 15. Λαχανοφοβία (lachanophobia): Η φοβία για τα λαχανικά.
 16. Φαντασματοφοβία (phasmophobia): Η φοβία για τα φαντάσματα.
 17. Θανατοφοβία (thanatophobia): Η φοβία ότι ο ίδιος ο πάσχων είναι ήδη νεκρός
 18. Φοβοφοβία (phobophobia): Η φοβία απέναντι στις φοβίες
 19. Παντοφοβία (panophobia/pantophobia): Η φοβία απέναντι στα πάντα
 20. Γλωσσοδετοφοβία (hippopotomonstrosesquippedaliophobia): Η φοβία για τις μεγάλες λέξεις.

Μερικές φοβίες που δεν εμπίπτουν σε καμία κοινή κατηγορία περιλαμβάνουν φόβο πνιγμού ή γήρατος.

Συνήθεις φοβίες στα Παιδιά:

0-2 χρόνια Δυνατοί θόρυβοι, ξένοι, χωρισμός από τους γονείς, τεράστια αντικείμενα, παράξενα πρόσωπα.
3-6 χρόνια Φανταστικά πράγματα όπως φαντάσματα, σκοτάδι, το να κοιμάμαι μόνος, περίεργοι θόρυβοι.
7-16 χρόνια Πιο ρεαλιστικοί φόβοι όπως τραυματισμός, ασθένεια, σχολική απόδοση, θάνατος, απώλεια κάποιου ειδικού.

Αυτές οι φοβίες είναι πολύ συχνές στα παιδιά και εάν το παιδί σας παρουσιάζει κάποια από αυτές τις φοβίες τότε μην ανησυχείτε. Η αναφορά σε ψυχολόγο ή θεραπευτή reiki μπορεί να απελευθερώσει το άγχος σας και θα βελτιώσει την υγεία του παιδιού σας.

Σημεία και συμπτώματα φοβιών

Τα συμπτώματα της φοβίας μπορεί να ποικίλουν από ένα αίσθημα άγχους, μια επίθεση πανικού έως και παράνοια. Είναι πολύ σημαντικό να το θέσετε υπό έλεγχο προτού επηρεάσει το σώμα σας. Εάν νομίζετε ότι έχετε οποιοδήποτε σύμπτωμα φοβίας, τότε η συμβουλή με έναν ειδικό ψυχολόγο ή θεραπευτή εναλλακτικών θεραπειών, μπορεί να ξεκαθαρίσει όλες τις αμφιβολίες σας.

Φυσικά συμπτώματα: Δυσκολία αναπνοής, σφυροκόπημα καρδιάς, πόνος στο στήθος ή σφίξιμο, ψυχικός κλονισμός, αίσθημα ζάλης, αίσθημα μυρμηγκιάσματος, εφίδρωση.

Συναισθηματικά συμπτώματα: Άγχος ή κρίσεις πανικού, τάσεις φυγής, αίσθημα «εξωπραγματικό» ή αποσπασμένο από τον εαυτό σας, αίσθηση ότι πρόκειται να λιποθυμήσετε, αίσθημα αδυναμίας για τον έλεγχο του φόβου σας.

Αντιμετώπιση της φοβίας: Η αντιμετώπιση της φοβίας σας και η καταπολέμηση της είναι ο καλύτερος τρόπος για να το θεραπεύσετε. Εάν χρειάζεστε καθοδήγηση, τότε καλύτερα να απευθυνθείτε σε ψυχολόγο ή θεραπευτή reiki που μπορεί να σας βοηθήσει πολύ.

Κάποιοι τρόποι όπου μπορούν να λειτουργήσουν ως σωτήρια για εσάς είναι:

Κάνετε μία λίστα: Δημιουργήστε μια λίστα με τις τρομακτικές καταστάσεις που σχετίζονται με τη φοβία σας, παράδειγμα, κράτηση εισιτηρίου πτήσης, παρακολούθηση αεροπλάνων απογείωσης και προσγείωσης, επιβίβαση στο αεροπλάνο και ακρόαση του αεροσυνοδού να παρουσιάζει τις οδηγίες ασφαλείας.

Δημιουργήστε μια διαβάθμιση του φόβου σας: Τακτοποιήστε την λίστα σας από το λιγότερο τρομακτικό έως το πιο τρομακτικό. Το πρώτο βήμα θα πρέπει να σας κάνει λίγο ανήσυχο, αλλά όχι τόσο φοβισμένο που φοβάστε πολύ να το δοκιμάσετε. Όταν δημιουργείτε τη σκάλα αυτή της διαβάθμισης, μπορεί να είναι χρήσιμο να σκεφτείτε τον τελικό στόχο σας. Τότε μπορείτε να αναλύσετε τα βήματα που απαιτούνται για την επίτευξη αυτού του στόχου. Σε αυτό το σημείο ένας ψυχολόγος ή θεραπευτής reiki μπορεί να σας βοηθήσει ώστε να δημιουργήσετε το σχεδιάγραμμα της κλίμακας.

Σπρώξτε τον εαυτό σας στην κορυφή: Ξεκινήστε με το πρώτο βήμα και μην προχωρήσετε μέχρι να αρχίσετε να νιώθετε πιο άνετα να το κάνετε. Εάν είναι δυνατόν, μείνετε στην κατάσταση όσο το δυνατόν περισσότερο για να μειώσετε το άγχος σας. Όσο περισσότερο θα εκθέτεστε σε αυτό που φοβάστε, τόσο περισσότερο θα το συνηθίσετε. Οι συνεδρίες reiki μπορούν να σας βοηθήσουν ώστε να μειώσετε το άγχος σας και να νιώσετε λιγότερο ανήσυχος την επόμενη φορά που θα αντιμετωπίζετε κάποια φοβία.

Πρακτική: Ωστόσο, μην βιαστείτε να έχετε γρήγορα αποτελέσματα αλλά προσπαθήστε να διατηρήσετε το ρυθμό της αποθεραπείας για να μπορείτε να διαχειριστείτε χωρίς να αισθάνεστε συγκλονισμένοι.

Μπορεί να αισθανθείτε άβολα και ανήσυχα όταν αντιμετωπίζετε τους φόβους σας. Αλλά θυμηθείτε, τα συναισθήματα είναι μόνο προσωρινά και πρέπει να παραμείνετε σε αυτό μέχρι να εξαφανιστεί το άγχος.

Οι φοβίες μπορούν να ξεπεραστούν εύκολα, απλά πρέπει να είστε αποφασισμένος και να κάνετε τις θεραπευτικές συνεδρίες reiki που απαιτούνται για να τις ξεπεράσετε.