ΣΥΝΤΡΟΦΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΒΙΑ
ΣΥΝΤΡΟΦΙΚΉ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΉ ΒΙΑ
Η συντροφική βία (Intimate partner violence – IPV) είναι ένα ζήτημα δημόσιας υγείας πια, καθώς επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως σε ψυχικό και σωματικό επίπεδο. Σχεδόν το 41% των επιζώντων βιώνει κάποιο είδος σωματικού τραυματισμού που σχετίζεται με συντροφική βία, και τώρα νέα έρευνα αποκαλύπτει τις μεταγενέστερες επιδράσεις στην ψυχική υγεία.
Μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Social Psychiatryand Psychiatric Epidemiology βρήκε ότι τα νεότερα σε ηλικία θύματα συντροφικής βίας είχαν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν ψυχικές διαταραχές, όπως κατάθλιψη και άγχος, μεταγενέστερα στη ζωή τους. Η συνειδητοποίηση των μορφών της συντροφικής βίας που μπορεί να λάβετε θα σας βοηθήσει να είστε καλύτερα προετοιμασμένος ώστε να αναγνωρίσετε τέτοια συμπεριφορά ως καταχρηστική (βίαιη). Μόλις μπορέσετε να επισημάνετε την κατάχρηση, μπορείτε να αρχίσετε να λαμβάνετε τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψετε την εμφάνιση ή την επανάληψη. Η συντροφική βία μπορεί να περιλαμβάνει κάποια ή και άλλες συμπεριφορές όπως:
* Σωματική κακοποίηση, όπως σπρώξιμο και χαστούκι.
* Συναισθηματική κακοποίηση, όπως σχόλια που κάνουν κάποιον να νιώθει ανάξιος. Συνεχή κριτική και χειρισμό.
* Παρενόχληση προφορική, όπως ψυχολογική πίεση ή εκφοβισμό. Η ψυχολογική (επίσης γνωστή ως ψυχική κακοποίηση ή συναισθηματική κακοποίηση) – μπορεί να είναι η πιο βλαβερή, αν και αόρατη. Οι ουλές είναι εσωτερικές παρά εξωτερικές.
* Σεξουαλική βία.
* Παραμέληση.
* Έγκλημα μίσους.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Queensland μελέτησαν πάνω από 1.500 συμμετέχοντες 21 ετών και ξανά μετά από 9 χρόνια. Στο πρώτο μέρος, οι ερευνητές μελέτησαν ποιοι ήταν θύματα συντροφικής βίας. Στη συνέχεια, τους εξέτασαν για να διαγνώσουν πιθανή κατάθλιψη και αγχώδεις διαταραχές. Οι γυναίκες που ήταν θύματα συντροφικής σχέσης στα 21 τους ήταν πιθανότερο να αναπτύξουν μείζονα κατάθλιψη μέχρι να φτάσουν στα 30, ενώ οι άνδρες ήταν πιθανότερο να εμφανίσουν αγχώδεις διαταραχές. Ο αριθμός των ανδρών και των γυναικών που επηρεάστηκαν από την συντροφική βία ήταν ίδιος, κάτι που οδήγησε τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι τα ζευγάρια ήταν πιθανότερο να κακοποιήσουν ο ένας τον άλλο, παρά να υπάρχει μόνο ένας θύτης. Επιπλέον, η σύνδεση ανάμεσα στη συναισθηματική κακοποίηση και στην ανάπτυξη αγχωδών διαταραχών στους άνδρες «προκαλεί» τις πεποιθήσεις για την υποτιθέμενη σκληρότητα του φύλου και αποκαλύπτει ότι τα πράγματα είναι διαφορετικά. Υπάρχουν πολλά προγράμματα θεραπείας και συμβουλευτικής διαθέσιμα για τα ζευγάρια και τις οικογένειες που βελτιώνουν τον τρόπο που σχετίζονται ο ένας με τον άλλο.
Κανείς δεν πρέπει να ζει με το φόβο του ανθρώπου που αγαπάει.
Εκδηλώσεις συναισθηματικής κακοποίησης στην ενήλική ζωή:
Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν θυμάστε τη συναισθηματική κακοποίηση που έλαβε χώρα από την παιδική ηλικία σας, κάτι που εκδηλώνεται στην ενηλικίωση.
1. Η αδυναμία αντιμετώπισης των συγκρούσεων, είναι ένα χαρακτηριστικό σημείο. Εάν οι δυνατοί θόρυβοι πυροδοτούν τα ένστικτα καβγάδων σας, αυτό είναι ένας κοινό σημάδι παιδικής συναισθηματικής κακοποίησης.
2. Η αδυναμία αποδοχής των κομπλιμέντων είναι κάτι που συμβαίνει σε όσους δεν έχουν λάβει θετική ενθάρρυνση ως παιδιά.
3. Η εμμονή για τα επιτεύγματα και το γεγονός ότι ποτέ δεν αισθάνεστε ότι το καλύτερό σας είναι αρκετά καλό, είναι σημάδι κάποιου που ποτέ δεν ένοιωσε ότι είναι σπουδαίος.
4. Μια συντριπτική αίσθηση παράνοιας, συχνά κρατά τους ενήλικες που είχαν κακοποιηθεί από το να πιστεύουν ότι είναι καλοί σε κάτι.
5. Το να απολογείται κανείς συνεχώς, είναι επίσης σημάδι παιδικής συναισθηματικής κακοποίησης.
6. Σε μια προσπάθεια να αποφύγουν τα βέλη του κόσμου, οι ενήλικες με θλιβερό παρελθόν συχνά επιτρέπουν στον εαυτό τους να γίνονται ερημίτες.
7. Το να κρατούν τους ανθρώπους σε απόσταση, είναι ένας αμυντικός μηχανισμός που χρησιμοποιείται συχνά από ενήλικες που έχουν κακοποιηθεί ως παιδιά.
8. Η αναποφασιστικότητα είναι ένα χαρακτηριστικό εκείνων που έχουν ένα βαθύ φόβο μη τυχόν τσαλακωθούν.
9. Ένας ενήλικας που έχει κακοποιηθεί συναισθηματικά, συχνά αρνείται να πει την αλήθεια από φόβο μήπως πληγώσει τους άλλους.
10. Η αμυντικότητα συνήθως λαμβάνει χώρα και αυτό δεν σημαίνει αγένεια. Είναι ένας μηχανισμός αυτοάμυνας.
11. Η απόρριψη της αγάπης μπορεί να είναι θλιβερή, αλλά όσοι έχουν κακοποιηθεί βλέπουν την αγάπη ως προσωρινή και φοβούνται να το διαχειριστούν.
12. Η ανάγκη για παρακάλια με κάθε κόστος είναι ένας άλλος δείκτης παιδικής συναισθηματικής κακοποίησης.
13. Εξηγώντας κάθε κίνηση και λέγοντας «ναι» όταν πραγματικά σημαίνει «όχι», είναι ένα σίγουρο σημάδι κατάχρησης στο παρελθόν.
14. Ένα πρόσωπο που έχει υποστεί βία συνήθως είναι ανήμπορο να ζητήσει βοήθεια, λόγω των εγγενών προβλημάτων εμπιστοσύνης του εαυτού του.
15. Δεν θέλουν να προσκολλώνται σε κανέναν και ως εκ τούτου, υποφέρουν από σοβαρά προβλήματα εγκατάλειψης.
16. Η πεποίθηση ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται για αυτά που έχουν να πουν, είναι κάτι που μπορεί να συνδέεται με τα τραύματα της παιδικής ηλικίας.
17. Οι ενήλικες που βρίσκουν τον εαυτό τους να καλύπτουν το παρελθόν τους, κρύβουν ορισμένα μέρη της προσωπικότητάς τους.
18. Μία κακή παιδική ηλικία προκαλεί χαμηλή αυτοεκτίμηση που παραμένει στην ενηλικίωση και οι άνθρωποι με αυτές τις δυσκολίες, συχνά ακούν μια φωνή στο πίσω μέρος του κεφαλιού τους που τους λέει ότι δεν είναι αρκετά καλοί.
19. Μεγαλώνοντας με συναισθηματική κακοποίηση σημαίνει ότι αγωνίζεστε να αποδεχθείτε ότι στην πραγματικότητα υπάρχουν άνθρωποι στη ζωή σας που πραγματικά ενδιαφέρονται.
20. Η αγωνία για οπτική επαφή με τους ανθρώπους είναι ένα παραπροϊόν του ότι τρομάζετε πολύ εύκολα και επίσης ένα υποπροϊόν της πρώιμης συναισθηματικής κακοποίησης.
21. Οποιαδήποτε ποσότητα πασιφισμού που σας κάνει να ελαχιστοποιήσετε τα συναισθήματά σας, είναι ένα σημάδι της συναισθηματικής κακοποίησης από την παιδική ηλικία.
22. Κατηγορείτε τον εαυτό σας για πράγματα που πάνε στραβά, ακόμα κι αν δεν είναι δικό σας το λάθος; Το να χτυπάτε τον εαυτό σας σε σταθερή βάση, κάνει τη ζωή ακόμα πιο δύσκολη.
23. Όσοι δεν μπορούν να ελέγξουν τον θυμό τους, συνήθως εξαπολύουν τραύματα από την παιδική τους ηλικία και δεν τους έχουν δοθεί τα κατάλληλα εργαλεία για να επεξεργαστούν και να εκφράσουν τα συναισθήματά τους.
Η θεραπευτική μέθοδος του Reiki που ενισχύεται με τις ιδιότητες των κρυστάλλων μπορεί να είναι εκπληκτική, βοηθώντας στην άρση του άγχους, ενισχύοντας την καταρρακωμένη αυτοπεποίθηση του ατόμου μετά από επαναλαμβανόμενη κατάσταση βίας με τον σύντροφο ή την ενδοοικογενειακή. Μέσου αυτής της θεραπείας θα υπάρξει ένας πολύ σημαντικός μετασχηματισμός και αποκοπή του ενεργειακού αγωγού που συνδέει με το συγκεκριμένο άτομο που θα δώσει την ηρεμία και την ικανότητα να κάνει καλύτερες επιλογές στο μέλλον και να βοηθήσει τον εαυτό του!.