fbpx

Quantum Healing - Άρθρα

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗΣ

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗΣ

 

Σύνδρομο της Στοκχόλμης

 

Το σύνδρομο της Στοκχόλμης μπορεί να θεωρηθεί ως μία μορφή προσκόλλησης, η οποία περιγράφει «ισχυρούς συναισθηματικούς δεσμούς που αναπτύσσονται μεταξύ δύο ατόμων, όπου ένα πρόσωπο παρενοχλεί περιοδικά, χτυπάει, απειλεί, κακοποιεί, ή εκφοβίζει το άλλο. Η σύνδεση (του εξουσιαζόμενου με τον εξουσιαστή του) είναι αντίδραση του ατόμου στο τραύμα του, αντίδραση στο να γίνει θύμα. Η ταύτιση με τον επιτιθέμενο είναι ένας τρόπος που το ίδιο το “εγώ” υπερασπίζεται τον εαυτό του. Όταν ένα θύμα πιστεύει τις ίδιες αξίες με τον θύτη, τότε αυτός παύει να γίνεται αντιληπτός ως απειλή.

Τι συμβαίνει ωστόσο ενεργειακά;
Εάν θα μπορούσατε πραγματικά να «δείτε» την αρνητική ενέργεια που σας έρχεται όταν κάποιος σας υποτιμά ή σας επιτίθεται λεκτικά ή σωματικά, θα σοκαριστείτε. Η κόκκινη και μαύρη αρνητική ενέργεια πέφτει σε σας και με την πάροδο του χρόνου, διεισδύει στο δικό σας ενεργειακό πεδίο όπως τα βέλη. Εάν παραμείνετε σε αυτήν τη σχέση, τα βέλη διεισδύουν στην καρδιά σας ή σε οποιοδήποτε μέρος του σώματός σας που υποτιμάται ή εξευτελίζεται.

Το σύνδρομο της Στοκχόλμης μπορεί να ανιχνευθεί σε θύματα CSA, ενδοοικογενειακής βίας , καθώς το παιδί μπορεί να εξαρτηθεί από τον δράστη για την παροχή τροφής και στέγης. Ο ενήλικας μπορεί εύκολα να ασκήσει την εξουσία του, καθώς τα παιδιά είναι πιο ευαίσθητα και επιρρεπή σε χειραγώγηση, καθώς δεν είναι συναισθηματικά ή ψυχολογικά προετοιμασμένα να χειριστούν επαναλαμβανόμενο τραύμα (Hardy, Compton, &McPhatter, 2013). Λόγω των αποσυνδετικών μηχανισμών, το σύνδρομο της Στοκχόλμης, ο θετικός δεσμός μεταξύ του θύματος και του θύτη, αναπτύσσεται και τα θύματα μπορεί να αισθάνονται διατεθειμένα να προστατεύσουν τον θύτης τους (Hardyetal., 2013). Στις περιπτώσεις παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης και εμπορίας, φαίνεται ότι ο δράστης προσπαθεί να προκαλέσει το συγκεκριμένο σύνδρομο στα θύματά του.

Το σύνδρομο αυτό εμφανίζεται και σε άλλες ομάδες ανθρώπων, όταν υπάρχει σχέση θύτη-θύματος, εξουσιαστή και εξουσιαζόμενου, όπως:

Κακοποίηση γυναικών

Θύματα αιμομιξίας

Φυλακισμένοι πολέμου

Μέλη σεκτών

Σχέσεις που βασίζονται στην άσκηση εξουσίας και το φόβο

Τα άτομα που βρίσκονται σε μια σχέση εξουσίας και φόβου συχνά δημιουργούν συναισθηματικούς δεσμούς με το άτομο που τα κακοποιεί (συναισθηματικά, σωματική, ή πνευματικά).

Ο Kedmey (2013) εξηγεί αυτήν τη διαδικασία περιγράφοντας πώς ο δράστης κερδίζει σιγά-σιγά την εμπιστοσύνη των θυμάτων. Σε μία περίπτωση μελέτης από το Λονδίνο, τρεις γυναίκες, θύματα εμπορίας κρατούνται αιχμάλωτοι για πάνω από τριάντα χρόνια χωρίς να προσπαθούν να ζητήσουν βοήθεια, παρόλο που είχαν πρόσβαση σ’ ένα τηλέφωνο. Αυτό εξηγείται από το σύνδρομο της Στοκχόλμης και την αδυναμία που ένιωσαν. Οι έμποροι αναγνωρίζουν και χρησιμοποιούν την επιθυμία του θύματος τους για αγάπη και προστασία και το χρησιμοποιούν ως πηγή χειραγώγησης (Hardyetal., 2013). Πρώτα απ’ όλα, ο προαγωγός επιβράβευσε και επαίνεσε τυχόν σημάδια συνεργασίας και κέρδισε την εμπιστοσύνη των θυμάτων εμπορίας. Στη συνέχεια, ο δράστης ξεκινά τη διανοητική βλάβη, την κακοποίηση και συγκρατεί την εκτίμηση έτσι ώστε τα θύματα να μην αισθάνονται αυτοεκτίμηση. Είναι επίσης συνηθισμένο να χρησιμοποιούν ναρκωτικά για να αναπτύξουν εξάρτηση από την ουσία στα θύματα. Όταν τα θύματα πρόκειται να καταρρεύσουν, ο δράστης  προσφέρει ένα δώρο ή ένα κομπλιμέντο και τα θύματα εκφράζουν ενθουσιασμό και ευγνωμοσύνη.  Η ίδια η ανταμοιβή δεν είναι αυτή που προκαλεί ευφορία, αλλά μάλλον μια ματιά ελπίδας για ένα καλύτερο μέλλον και ένα τέλος στην κακοποίηση. Επίσης εάν τα θύματα είναι πιο ευαίσθητα στο σύνδρομο, εάν αισθάνονται ότι υπάρχει απειλή για την επιβίωσή τους ή απομόνωση από άλλους χωρίς πιθανότητα διαφυγής και ότι ο αιχμάλωτος παρέχει μικρές πράξεις καλοσύνης. Εάν προσπαθήσει να αντισταθεί, μπορεί να δεχτεί μια ακόμη πιο σκληρή επίθεση, που ισοδυναμεί με μια ενεργειακή βόμβα.

Με την πάροδο του χρόνου, αλλάζει το ενεργειακό  χρώμα της βιοενέργεια (αύρα) που μας προστατευτεί, και ενσωματώνετε στα χρώματα του ατόμου που έχει προβάλει (θύτης). Έτσι, το θύμα εσωτερικεύει και χρωματίζει τον εαυτό του με το ίδιο χρώμα που έχει επιβάλει ο εξουσιαστής.

Πιστεύει ότι είναι ένα τόσο άσημο, χαζό, ανίκανο άτομο και η ενέργεια των προβολών του δράστη παραμένει μέσα και γύρω του, εκτός αν εντοπιστεί και αφαιρεθεί μέσου της ενεργειακής θεραπείας. Αυτό μπορεί να συμβαίνει σε παιδιά και σε ενήλικους ανεξαρτήτου φύλου.

Τόσο η σωματική όσο και η συναισθηματική κακοποίηση δημιουργούν ενεργητικές διαταραχές στην βιοενέργεια σας. Ακολουθούν ορισμένες τακτικές που χρησιμοποιούν οι κακοποιοί και πώς μπορεί να επηρεαστεί το ενεργειακό σας πεδίο:

Υπονόμευση: Η βιοενέργεια σας μπορεί κυριολεκτικά να αφαιρεθεί, αφήνοντας σας αδύναμους στα γόνατα, κάνοντας σας λιγότερο ικανό να στηρίξετε τον εαυτό σας, σαν  την παλίρροια της θάλασσας  που παρασύρει την άμμο της ακτής μαζί της.

Μαχαίρια στην πλάτη: Η προδοσία όταν δεν είναι απρόσμενη μπορεί κυριολεκτικά να νιώσει σαν ένα μαχαίρι στην πλάτη σας, πίσω από την καρδιά. Συχνά υπάρχει ένα πλήκτρο μυϊκών σπασμών ως απόκριση στην επίθεση, προκαλώντας πόνο που μπορεί να είναι οξύς και διαρκής.

Υπερβολική ισχύς: Σαν τσουνάμι, ο θύτης κατακλύζεται από ένα κύμα αρνητικής ενέργειας που το περνάει πάνω από το θύμα, αφήνοντάς τον ψυχισμό του συντετριμμένο και καταστροφικό.

Ειδοποίηση: Ύπουλα και έμμεσα, απομακρύνεται από αρνητικές συνέπειες που είναι το θεμέλιο της κυριαρχίας του.

Τριγωνισμός: Ο δράστης μπορεί να φέρει τρίτο άτομο για να ενισχύσει τις σκοτεινές αρνητικές αντιλήψεις στο θύμα.

Μεγάλο εκφοβισμό: Μια τακτική δύναμης που αποσκοπεί στον εκφοβισμό μέσω της έντασης, του ελέγχου μέσω της λεκτικής ή σωματικής βίας. Η αρνητική ενέργεια  του θύτη επεκτείνεται και πέφτει στο θύμα έντονα και πολλές φορές με σωματική βία..

Ελαχιστοποίηση: Είναι σαν ο θύτης να έχει γόμα σε αυτή την κακοποιήσει. Αρνείται τη σημασία των συναισθημάτων του θύματος, αφήνοντας στο θύμα αίσθημα αδυναμίας και παρανόησης. Αν δεν προστατευθεί, το βιοενεργειακό πεδίο (αύρα) γίνεται μικρότερο και συρρικνωμένο, ενώ αντιθέτως η ενέργεια του εξουσιαστή μεγαλώνει, σαν μια έκρηξη ζεστού αέρα.

Μετατροπή της πραγματικότητας ότι είναι η αλήθεια: Αυτό είναι ένα τέχνασμα! Μέσω χειραγώγησης ο θύτης προσπαθεί να πείσει το θύμα ότι η πραγματικότητα είναι η αλήθεια. Είναι σαν να τοποθετείται μια μαύρη σακούλα στο κεφάλι του θύματος για να αποφευχθεί η όραση και στην συνέχεια κυριαρχεί η σύγχυση, καθώς βρίσκεται στο σκοτάδι.

Πρόκειται για έναν άμεσο χειρισμό της πραγματικότητας μέχρι την ολοκλήρωση του ελέγχου από τον θύτη, κρυμμένος από τα μάτια του θύματος. Ενεργειακά, αυτό ανακατεύει την ενέργεια στο κεφάλι και  κυριαρχεί η σύγχυση.

Εξαπάτηση: Ακόμα κι αν δεν υπάρχει άμεση γνώση της εξαπάτησης από το θύμα, η αρνητική ενέργεια αποσύρεται από αυτόν και ανακατευθύνεται αλλού. Σε κάποιο επίπεδο, υπάρχει επίγνωση στο θύμα, του τι συμβαίνει, δημιουργώντας μια σειρά αρνητικών συναισθημάτων. Τα συναισθήματα είναι μια ενέργεια μέσα και γύρω από τον εγκέφαλο και το σώμα. Μια καταιγίδα σύγχυσης και αντιφατικών ενεργειών στροβιλίζεται σαν μια σκοτεινή καταιγίδα.

Αφαιρώντας το χαλί από κάτω: Παρόμοια με την υπονόμευση, η βιοενέργεια εδώ μειώνεται στο βασικό τσάκρα αφήνοντας το θύμα χωρίς γείωση, ώθηση, οπότε εύκολο ξεκινάει το ταξίδι και η πτώση!.

Προβολικά φταίξιμο: Έτσι, ο θύτης προωθεί  την δική του συμπεριφορά, σκέψεις ή συναισθήματα και στο θύμα. Εάν δεν μπορεί να προστατευθεί λόγου, κολλάει στο θύτη. Το θύμα μπορεί να γνωρίζει ότι δεν είναι σωστή αυτή η συμπεριφορά, αλλά δεν έχει σημασία. Με την πάροδο του χρόνου, την αποδέχεται σαν πραγματικότητα (μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι δικό του).

Μπουλντόζα: Η τεράστια ποσότητα αρνητικής ενέργειας που προβάλλεται βίαια στο θύμα μπορεί να το αφήσει «πατωμένο». Μπορεί να αισθάνεται σαν «δεν  ξέρω τι μου συμβαίνει αυτή την χρονική περίοδο».

Διεκδίκηση θυματοποίησης από το θύμα: Ενεργειακά αντλεί ενέργεια από το θύμα που ο εξουσιαστής την απορροφά. Όλα έχουν σχεδιαστεί από τον θύτη για να ενισχύσει την δύναμη / ενέργεια του, αντλώντας και αποδυναμώνοντας το θύμα. Υπάρχει μια αντιστροφή εδώ που είναι σαν μια περιστρεφόμενη δράση, αφήνοντας το θύμα σε κόμπους.

Υποδούλωση: Μπορεί κυριολεκτικά να αισθάνεται το θύμα ότι πνίγεται, με ένα ενεργειακό σχοινί γύρω από το λαιμό. Τίποτα δεν είναι ποτέ αρκετά καλό και οι απαιτήσεις μπορεί να κλιμακωθούν. Ένα βαρύ φορτίο τοποθετείται στους ώμους τους, οπότε μπορεί να υπάρχει μια αίσθηση ότι δεν αξίζει η ζωή.

Ένα κύμα βαριάς, σκοτεινής αρνητικής ενέργειας πέφτει στην πλάτη και το κεφάλι του θύματος. Το κεφάλι πέφτει με ντροπή, η καρδιά είναι βαριά και η αυτοπεποίθηση είναι πολύ οδυνηρή. Έχει πέσει σε κατάθλιψη.

Θεραπεία:Η διοχέτευση της ενεργειακής θεραπείας του reiki μπορεί να αφαιρέσει την ενέργεια της κακοποίησης, του αισθήματος ντροπής, της ανικανότητας και της ενεργειακής απόφραξης. Με τον καθαρισμό, και την εξισορρόπηση των  ενεργειακών πεδίων, το άτομο που προηγουμένως αποκαλούσε θύμα, βρίσκει τον δικό του αληθινό εαυτό, μέσου της ενδυνάμωσης και η ελευθερία είναι το αποτέλεσμα.