Quantum Healing - Άρθρα

ΠΕΠΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ & ENEΡΓΕΙΑΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

ΠΕΠΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ & ENEΡΓΕΙΑΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

ΠΕΠΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ & ENEΡΓΕΙΑΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Όταν ο οργανισμός βρίσκεται σε συνθήκη ψυχολογικού ή συναισθηματικού στρες υπάρχει επίδραση στην λειτουργία του πεπτικού συστήματος με άμεσο και έμμεσο τρόπο. Το στρες έχει περιγραφεί ως το σύνολο των αλλαγών που συμβαίνουν στον οργανισμό όταν απειλείται ή κινδυνεύει η ομοιόσταση του από κάποιο ερέθισμα ή κάποια κατάσταση. Τα ερεθίσματα μπορεί να προέρχονται είτε από το εξωτερικό είτε από το εσωτερικό περιβάλλον του ατόμου. Μπορεί το στρες να μη μπορούμε να το αποφύγουμε στην ζωή μας, αλλά μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά για την  διατήρηση της σωματικής και της ψυχικής μας υγείας.

Τα επίπεδα του άγχους συχνά ξεπερνάνε τις συνηθισμένες εξατομικευμένες δυνατότητες του ψυχισμού για λειτουργική προσαρμογή σε αυτή τη νέα συνθήκη. Όσο πιο συχνά βιώνετε στρες τόσο πιο συχνά καταπονείται ο οργανισμός με αποτέλεσμα την αυξημένη τάση να οδηγηθεί σε ασθένεια.

Είναι σημαντικό να καταλάβετε το πώς αντιδράτε σε στρεσογόνα ερεθίσματα και τι θεωρείτε εσείς ατομικά ως στρεσογόνο. Ο τρόπος με τον οποίον αντιδράτε, δηλαδή η υποκειμενική συμπεριφορά, η σκέψη, τα πιστεύω και τα συναισθήματα σας παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμπειρία του στρες και στην επίδραση του στην υγεία σας. Όταν ένα άτομο πάσχει από κάποια νόσο του εντέρου, τότε είναι πολύ πιθανόν ότι θα υποφέρει και ψυχικά, όχι μόνο γιατί ο εντερικός εγκέφαλος και οι νευροδιαβιβαστές του θα στέλνουν τα ανάλογα σήματα στο νευρικό σύστημα, αλλά γιατί η ποιότητα της ζωής ενός ασθενούς που πάσχει από νόσο του εντέρου είναι επιβαρυμένη. Το κοιλιακό άλγος, οι διάρροιες και η κόπωση του οργανισμού περιορίζουν τις δραστηριότητες και υπενθυμίζουν συνεχώς τη νόσο, στοιχείο το οποίο με τη σειρά του τροφοδοτεί έναν φαύλο κύκλο, μιας και η διαταραγμένη ψυχική διάθεση που προκύπτει από τη σωματική εξασθένιση οδηγεί σε περαιτέρω καταπόνηση του εντέρου και γενικότερα του ανοσοποιητικού συστήματος το οποίο σύμφωνα με τον κλάδο της Νευρογαστρεντερολογίας κατά το πλείστον στεγάζεται και αυτό στο έντερο. Η αμφίδρομη αυτή σχέση μεταξύ σωματικών και ψυχικών συμπτωμάτων οδηγεί πολλούς πάσχοντες στην εύρεση συμπληρωματικών ή εναλλακτικών μεθόδων θεραπείας. Τα συμπτώματα, επίμονα και χρόνια πιέζουν για τη διάγνωση του προβλήματος, αλλά και για την εξάλειψη των αιτιών πίσω από αυτά. Εξάλλου, αυτό είναι και το ζητούμενο, μιας και η απλή καταστολή συμπτωμάτων δεν εγγυάται την δια παντός εξαφάνισή τους. Η εμφάνιση της νόσου μπορεί να γίνει αφορμή για επένδυση στο σώμα και στον εαυτό σας, μια ευκαιρία εξελικτικής επανάκαμψης, όπου η ζωή αρχίζει να αποκτά ποικίλα και διαφορετικά νοήματα με έναρξη την φροντίδα του οργάνου που νοσεί.

 Τα συναισθήματα είναι πολύτιμα αποκτήματα του ψυχικού σας κόσμου. Είναι ο προσωπικός σας πλούτος που εδρεύει εντός του εαυτού σας. Είναι πολύτιμες οπτικές των βιωμάτων που όταν τα σέβεστε, τα αναγνωρίζετε, τα σκέφτεστε και τα διαχειρίζεστε χωρίς να σας κατακλύζουν μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιδράσετε πιο λειτουργικά απέναντι σε στρεσογόνα γεγονότα και στις διαπροσωπικές σας σχέσεις. Η απόκτηση της ικανότητας να χρησιμοποιείτε το συναίσθημα ως σήμα, σας επιτρέπει ευρύτερη γνωστική εκτίμηση των γεγονότων. Όπως, επίσης, σας επιτρέπει να έχετε τον έλεγχο ποικίλων αντιδράσεων σας, αλλά και του δικού σας σώματος.
Αναλογιστείτε μήπως είστε αυστηρός/ή με τον εαυτός σας και αντιδράτε με ένα τρόπο υπερβολικά λογικό σε περιστάσεις όπου άλλα άτομα θα ένιωθαν θυμωμένα, ψυχικά πληγωμένα ή θλιμμένα.
Για παράδειγμα, είναι βοηθητικό κάποιες φορές να ξεκουραστείτε παραπάνω λόγω της νόσου, αλλά να μην το επιτρέπεται στον εαυτό σας. Επίσης, είναι βοηθητικό να επιτρέπετε στον εαυτό σας να ξεκουραστεί παρά να συνεχίζετε δραστηριότητες μηχανικά. Μερικές φορές ξέρουμε λογικά/διανοητικά τι πρέπει να νιώσουμε ή να κάνουμε πρακτικά σε μια περίσταση αλλά αδυνατούμε να βιώσουμε και να εκφράσουμε λεκτικά το συναίσθημα μας, είτε θετικό είτε αρνητικό.
Είναι φυσιολογικό να σας προκαλεί ποικίλα αρνητικά συναισθήματα η μη προβλεψιμότητα της νόσου, η αρχική αβεβαιότητα της διάγνωσης, το γεγονός ότι μπορεί την μια μέρα να νιώθετε καλά και την επόμενη έντονα κουρασμένος/η. Μπορεί να φαίνεστε καλά σε ένα άλλον αλλά να μην αισθάνεστε καλά, ειδικά εάν η φαρμακευτική σας αγωγή εμπεριέχει κορτικοστεροειδή.

Είναι πιθανόν να εμπλέκεστε σε τρόπους επίλυσης γεγονότων μέσα από μια αγχωτική κατάσταση, με την ελπίδα να φύγει μαγικά ή να επιλυθεί από κάποιον άλλον ή χωρίς προσεκτική σκέψη ή παρορμητικά. Είναι πιθανόν αυτοί οι τρόποι επίλυσης προβλημάτων να δημιουργούνται από μπερδεμένα συναισθήματα ή από μια αίσθηση ότι δεν θα τα καταφέρετε. Ο αισιόδοξος και ρεαλιστικός τρόπος ερμηνείας των στρεσογόνων γεγονότων είναι πιο αποτελεσματικός στην διαδικασία επίλυσης προβλημάτων που σχετίζονται με τη νόσο και την επίδραση στη καθημερινότητα. Αντιθέτως οι άνθρωποι που βλέπουν απαισιόδοξα τα πιεστικά γεγονότα στη ζωή τους σκέφτονται αρνητικά για την έκβαση τους και παραιτούνται από κάθε ενεργή προσπάθεια επίλυσης τους.
Συχνές και αναμενόμενες ανησυχίες τείνουν να είναι η αβεβαιότητα της φύσης της νόσου (κυρίως στη νόσο του Crohn), οι παρενέργειες της φαρμακοθεραπείας, το επίπεδο της ενέργειας σας, η πιθανότητα της χειρουργικής επέμβασης (και η περίπτωση της τοποθέτησης στομίου), μήπως έχετε την ιδέα ότι είστε βάρος στους σημαντικούς για εσάς ανθρώπους (π.χ. γονείς, σύζυγος), η πιθανότητα ατυχήματος και η πιθανότητα μετέπειτα εμφάνισης καρκίνου. Ένας αρχικός τρόπος επεξεργασίας αυτών των ανησυχιών είναι η επαρκώς καλή ενημέρωση. Σε περίπτωση όπου δείτε ότι οι ανησυχίες σας δεν μειώνονται σημαντικά ώστε να μην επηρεάζουν την καθημερινότητα σας και τη λειτουργικότητα σας επισκεφτείτε ειδικό ψυχικής υγείας.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι ο ενήλικας με ιδιοπαθή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου έχει αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καταθλιπτικών και αγχωδών συμπτωμάτων, λόγω της απρόσμενης εμφάνισης της νόσου, της αρχικής αβεβαιότητας της τελικής διαγνωστικής κατηγορίας της νόσου, την αίσθηση της απώλειας του ελέγχου που δημιουργούν τα συμπτώματα και των παρενεργειών της φαρμακοθεραπείας. Επίσης, η αλλαγή στην εικόνα του σώματος μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλή αυτοεκτίμηση, ενώ όταν ο πόνος και η κόπωση είναι συνεχή είναι πιθανόν να εμφανιστεί δυσκολία συγκέντρωσης. Σημειώνεται ότι είναι πιθανόν να υπάρξει και αυτοκτονικός ιδεασμός ειδικότερα σε περιπτώσεις συνεχούς πόνου, κόπωσης και καταθλιπτικών αισθημάτων. Έχει βρεθεί ότι οι παράγοντες που συσχετίζονται κυρίως με την παρουσίαση αγχωδών και καταθλιπτικών συμπτωμάτων είναι η διάρκεια της νόσου, οι συχνές νοσηλείες και χειρουργικές επεμβάσεις, η ύπαρξη στομίου, ένα ιστορικό κολοστομίας, παρόν ψυχοκοινωνικό στρες μη σχετικό με τη νόσο και ένα ιστορικό με παιδικά τραυματικά βιώματα. Σε περίπτωση που τα προαναφερθέντα σας θυμίζουν έστω και λίγο τον εαυτό σας αναζητήστε ειδικό ψυχικής υγείας (κλινικό ψυχολόγο). Οι πεπτικές διαταραχές επηρεάζουν δραματικά την ποιότητα ζωής του πάσχοντος. Ανάλογα με το πρόβλημα, ο πάσχων μπορεί να χρειαστεί να αποφύγει ορισμένα τρόφιμα για να ανακουφιστεί από  τα συμπτώματα. Μπορεί επίσης να έχει συμπτώματα ανεξάρτητα από τα προληπτικά μέτρα που αυτός λαμβάνει. Τα άτομα με αυτές τις διαταραχές περνούν μερικές φορές όλη τους τη ζωή αναζητώντας τρόπους για να βελτιώσουν την κατάστασή τους, τόσο στην παραδοσιακή όσο και στην εναλλακτική ιατρική.

Reiki και Quantum Resonance Crystal bed για πεπτικές διαταραχές: Μία από τις προσεγγίσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως συμπληρωματική θεραπεία είναι οι ενεργειακές θεραπείες όπως το  Reiki και άλλες ενεργειακές   θεραπευτικές μέθοδοι, που μπορεί ενδεχομένως να προσφέρουν κάποια ανακούφιση και φυσική επούλωση ακόμη και όταν άλλες θεραπείες έχουν αποτύχει. Τα άτομα με πεπτικές διαταραχές μπορεί να εμφανίσουν διάφορα συμπτώματα, όπως φούσκωμα, πόνο, αιμορραγία, δυσκοιλιότητα, διάρροια, ναυτία, καούρα, αλλαγές βάρους και δυσκολία στην κατάποση. Ανάλογα με τη φύση της πάθησης, αυτά τα συμπτώματα μπορεί ή όχι να έρχονται και να φεύγουν μόνα τους. Για παράδειγμα, τα άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου τείνουν να παρατηρούν περισσότερα συμπτώματα όταν τρώνε τροφές που προκαλούν ή αντιμετωπίζουν υψηλά επίπεδα στρες. Τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη, από την άλλη πλευρά, τείνουν να παρατηρούν συμπτώματα μόνο μετά την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων. Η περιοχή του στομάχου είναι ένας από τους κύριους τομείς του σώματος,  όπου εκδηλώνονται τα συναισθήματα, οι φόβοι, οι φοβίες και οι ανησυχίες μας. Αυτό μπορεί να εκδηλωθεί σε νευρικότητα, πόνο στην κοιλιά και γενικά μια δυσφορία. Το άτομο γνωρίζει ότι όταν διέπεται από μια μορφή άγχους, αισθάνεται ένα αρνητικό συναίσθημα στο στομάχι του που μερικές φορές ανάλογα με τη σοβαρότητα μπορεί να οδηγήσει σε κάθε είδους προβλήματα. Η ροή της λεπτοφυούς ενέργειας του πάσχοντα ανθρώπου θα διαταραχθεί και εκεί έρχεται το Reiki. Οι συνεδρίες μέσου της μεθόδου Reiki μπορεί να βοηθήσει άτομα με IBS και κολίτιδα να διαχειριστούν τα συμπτώματά τους. Η ενέργεια του πηγαίνει εκεί που την χρειάζεται ο πελάτης, δρώντας ο θεραπευτής ως  αγωγός που περνάει μέσα από τα χέρια του η θεραπευτική ενέργεια του reiki προς τον θεραπευόμενο. Το Reiki θεραπεύει την πληγείσα περιοχή φορτίζοντάς την με θετική, επουλωτική ενέργεια, η οποία στη συνέχεια επιτρέπει την ενεργειακή δύναμη της ζωής να ρέει με υγιή και φυσικό τρόπο. Αυτό μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα και να αφήσει τον θεραπευόμενο σε χαλαρή κατάσταση που με τη σειρά του θα προωθήσει την επούλωση. Ανεξάρτητα από τις ιδιαιτερότητες της διαταραχής, η συμμετοχή σε τακτικές συνεδρίες Reiki μπορεί να είναι επωφελής σε πολλές περιπτώσεις. Το Reiki βοηθά στην παροχή ενός περιβάλλοντος μείωσης του στρες και χαλάρωσης, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να είναι ευεργετικό για το σώμα να ισορροπήσει και να βοηθήσει στην επούλωση. Η ιδέα πίσω από αυτόν τον τρόπο είναι ότι τα συμπτώματα δυσφορίας και πόνου μέσα στο σώμα, συμπεριλαμβανομένων των πεπτικών διαταραχών, μπορεί να σχετίζονται με διαταραχές στις ενεργειακές οδούς του ανθρώπου. Το Reiki είναι μία μη επεμβατική θεραπευτική μέθοδος που προορίζεται να υποστηρίξει το σώμα στην επίλυση των  διαταραχών και να βοηθήσει στην αποκατάσταση της κανονικής ροής ενέργειας ή αλλιώς «Chi»και να συμβάλει  στη βελτίωση των συμπτωμάτων του ατόμου. Ένα χαλαρό σώμα με ισχυρή ενέργεια μπορεί να χειριστεί πολύ καλύτερα τους στρες από εκείνου του οποίου η ενέργεια είναι ασαφής και διασκορπισμένη.

Oφέλη του Reiki για άτομα με πεπτικές διαταραχές μπορεί να περιλαμβάνουν:

** Ανακούφιση του πόνου ή της δυσφορίας
Πολλοί άνθρωποι που έχουν κάνει συνεδρίες  Reiki αναφέρουν λιγότερες αισθήσεις πόνου μετά τη θεραπεία. Επειδή οι περισσότερες πεπτικές διαταραχές προκαλούν πόνο, αυτό μπορεί να είναι ευεργετικό για τους ανθρώπους που βιώνουν αυτές τις καταστάσεις.

**Χαμηλότερα επίπεδα στρες
Μελέτες έχουν δείξει ότι άτομα που συμμετέχουν σε συνεδρίες Reiki αναφέρουν ότι αισθάνονται λιγότερο αγχωμένοι από εκείνους που δεν συμμετέχουν σε αυτόν τον τύπο θεραπείας. Επειδή το άγχος παίζει ρόλο στην παθολογία πολλών πεπτικών καταστάσεων, αυτή η επίδραση του Reiki μπορεί να βοηθήσει έμμεσα στη μείωση των συμπτωμάτων, άτομα με πεπτικά προβλήματα.

**Περισσότερος έλεγχος της κατάστασης
Όταν ένα άτομο συμμετέχει σε συνεδρίες Reiki, κάνει κάτι προληπτικό για να βελτιώσει την κατάστασή του. Αυτό δίνει στο άτομο μια μεγαλύτερη αίσθηση ελέγχου της κατάστασης και της ζωής γενικά.

**Στο δρόμο για βελτιωμένη πεπτική λειτουργία
Επί του παρόντος, έχει ολοκληρωθεί πολύ λίγη επιστημονική έρευνα σχετικά με την ικανότητα του Reiki να βελτιώσει τις πεπτικές διαταραχές. Ωστόσο, ανέκδοτες αναφορές από άτομα που πάσχουν από πεπτικές διαταραχές δείχνουν ότι το Reiki μπορεί να είναι μια υποστηρικτική θεραπευτική μέθοδος για την αντιμετώπιση του πόνου και της δυσφορίας.

Το Reiki δεν είναι επεμβατική μέθοδος και δεν ενέχει κίνδυνο για τον άνθρωπο. Επίσης, δεν προκαλεί παρενέργειες. Έτσι, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με σχεδόν οποιαδήποτε άλλη θεραπεία και  να υποστηρίξει τη συμβατική ιατρική σε ένα πρόγραμμα θεραπείας ή ευεξίας.